Merhaba, ben Prof. Dr. Tuncay Neyişçi. 21 Ocak 1947’de Adana‘da dünyaya geldim. İlk ve orta öğrenimimi İzmir’de tamamladıktan sonra, 1972 yılında İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi‘nden mezun oldum. Akademik kariyerime olan tutkum beni doktora çalışmalarına yönlendirdi ve 1987 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü‘nde Orman Ekolojisi ve Toprak Bilimi alanında doktoramı tamamladım.
Meslek hayatıma 1972 yılında Amasya’da Orman Bölge Şefi olarak başladım. Askerlik görevimi tamamladıktan sonra, 1975-1991 yılları arasında Antalya’daki Batı Akdeniz Orman Araştırma Müdürlüğü‘nde Ekoloji Uzmanı olarak görev yaptım. Bu dönem, benim için orman ekosistemleri ve özellikle Akdeniz ormanları hakkında derin bir anlayış geliştirdiğim çok değerli bir zaman dilimi oldu.
1991 yılında akademik kariyerime Akdeniz Üniversitesi‘nde başladım. Fen-Edebiyat Fakültesi‘nde öğretim üyesi olarak görev yaparken, aynı zamanda Çevre Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi‘nin müdürlüğünü üstlendim. 1992 yılından itibaren Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu‘nda (sonradan Turizm Fakültesi) öğretim üyesi olarak çalışmaya başladım. 1999-2014 yılları arasında ise Güzel Sanatlar Fakültesi İç Mimari ve Çevre Tasarımı Bölümü‘nde bölüm başkanı ve öğretim üyesi olarak görev yaptım.
Kariyerim boyunca, orman yangınları ekolojisi, orman ekolojisi, yangına dirençli orman kurma, orman yangını yönetimi, çevre ve ekoloji eğitimi, sürdürülebilir turizm ve ekoturizm gibi alanlarda uzmanlaştım. Bu konularda ulusal ve uluslararası birçok projede yer aldım, araştırmalar yaptım ve makaleler yayınladım.
1995-2008 yılları arasında UNESCO SEMEP (South-Eastern Mediterranean Environmental Project) projesinin ulusal koordinatörlüğünü yürüttüm. Bu görev, bana uluslararası düzeyde çevre eğitimi ve sürdürülebilirlik konularında çalışma fırsatı verdi. Aynı zamanda, 1993-2006 yılları arasında TEMA Vakfı‘nda danışman ve eğitmen olarak görev yaparak, Türkiye’nin dört bir yanında çevre ve erozyon konularında eğitimler verdim.
Akademik çalışmalarımın yanı sıra, toplumu bilinçlendirme konusunda da aktif rol aldım. 1993-2006 yılları arasında TRT Antalya Radyosu‘nda her hafta “Yeşil Köşe” adlı programı hazırlayıp sundum. Bu program aracılığıyla, çevre ve ekoloji konularını geniş kitlelere ulaştırma fırsatı buldum.
Ulusal ve uluslararası birçok jüride görev yaptım. Bunlar arasında Uluslararası Genç Çevreciler Turnuvası, Altın Portakal Film Festivali Kısa Metrajlı Film Senaryosu Yarışması ve Skal International Sürdürülebilir Turizm Ödülleri gibi prestijli organizasyonlar yer alıyor.
Emekli olmama rağmen, akademik çalışmalarıma ve eğitim faaliyetlerime devam ediyorum. Halen Turizm Fakültesi’nde İngilizce dersler veriyorum. Ayrıca, “doğanın dilini öğrenmek” konusundaki tutkumu sürdürüyor, bu bilgiyi öğrencilerimle ve toplumla paylaşmaya devam ediyorum.
Evliyim ve İngilizce ile Almanca biliyorum. Kariyerim boyunca edindiğim bilgi ve deneyimleri paylaşmayı, çevre ve sürdürülebilirlik konularında farkındalık yaratmayı hayatımın merkezine koydum. İnsanların doğayla uyum içinde yaşamasını sağlamak ve gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak için çalışmalarımı sürdürüyorum.
Akademik kariyerim, araştırmalarım ve toplumsal katkılarımla, orman ekolojisi ve sürdürülebilir çevre yönetimi alanlarında bir fark yaratmaya çalıştım ve çalışmaya devam ediyorum. Amacım, bilimsel bilgiyi toplumun her kesimine ulaştırarak, çevre bilincini artırmak ve doğayla uyumlu bir yaşamın mümkün olduğunu göstermektir.